Dostupni linkovi

Klinton:Odlazak Gadafija najbolja zaštita civila


Svrgavanje libijskog vođe Muamera Gadafija je najbolji način da se zaštite civili u Libiji, rekla je danas u Rimu državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

"Mi smo više nego jasno rekli da je najbolji način da se zaštite civili da Gadafi prekine svoje svirepe, bezobzirne napade na civile od zapada do istoka zemlje, da se povuče iz gradova koje opsjeda i napada i da ode s vlasti", rekala je Hilari Klinton.

Ona je ovo izjavila poslije sastanka sa italijanskom šefom diplomatije Frankom Fratinijem u Rimu uoči početka sastanka međunarodne kontakt grupe o Llibiji na kome, kako je Fratini najavio, će danas zvanično biti uspostavljen mehanizam za finansijsku pomoć libijskim pobunjencima.

Na sastanku Kontakt grupe su predstavnici 22 zemlje i nekoliko međunarodnih organizacija. Sastanku prisustvuje i vođa libijskog opozicionog Prelaznog nacionalnog veća, Mustafa Abdel Džalil.

Hilari Klinton je rekla da će ona zvanično predstaviti obećanje SAD-a da će pobunjenicima dostaviti pomoć u vrijednosti od 25 miliona dolara.

Italija, kopredsjedavajući današnjeg skupa Katar i Francuska dali su diplomatsko priznanje pobunjenicima s sjedištem u Bengaziju, na istoku Libije.
XS
SM
MD
LG