Dostupni linkovi

UN traže objavljivanje činjenica o ubistvu Bin Ladena


Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj zatražila je danas objavljivanje svih činjenica, da bi se utvrdila legalnost akcije američkih komandosa u
kojoj je u Pakistanu ubijen vođa Al Kaide, Osama Bin Laden.

"I dalje mislim da treba da se objave sve činjenice", rekla je Pilaj, i dodala da svi imaju pravo da znaju šta se desilo.

Američki ministar pravde, Erik Holder izjavio je juče u Senatu Kongresa SAD da je akcija američkih specijalaca u Pakistanu bila potpuno legalna, i da predstavlja legitimnu nacionalnu odbranu.

Kako navodi agencija France press, nepreciziranje nekih činjenica, među kojima je i ona da li je ili ne Bin Laden bio naoružan, učinila je da javnost posumnja da li su američki komandosi uopšte bili voljni da vođu Al Kaide uhvate živog.

Navi Pilaj je naglasila da UN osuđuju teorizam, ali se i pridržavaju osnovnih pravila izvođenja anti-terorističkih akcija.

"To mora biti sprovedeno u skladu sa međunarodnim propisima", istakla je visoka komesarka Ujedinjenih nacija.

Američke vlasti su po ubistvu Bin Ladena prvo saopštile da je on u vrijeme akcije američkih komandosa, bio naoružan, ali su kasnije saopštili suprotno - da nije imao oružje.
XS
SM
MD
LG