Dostupni linkovi

Dežer: Moguća suspenzija vizne liberalizacije za Srbiju


Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer izjavio je da zbog pojave lažnih azilanata postoji mogućnost da se Srbiji privremeno suspenduje vizna liberalizacija.

On je dodao da je razmatranje toga tek počelo.

Dežer je u Svilajncu, gdje je otvorio Evropski park prijateljstva, rekao a bi do ostvarenja te mogućnosti trebalo da se napravi puno koraka i da se zato nada da će se sa Srbijom pronaći rešenje, kako bi se spriječili lažni azilanti.

"Raspravljamo neke odredbe sporazuma koje bi bile garancija", izjavio je Dežer i ocijenio da je veomao važno organizovati dobar sistem readmisije.

Da bi vizna liberalizacija bila suspendovana, potrebno je da to bude usvojeno u svim članicama EU, Evropskoj komisiji, kao i Evropskom parlamentu, rekao je Dežer.

Pitanje lažnih azilanata je teško za članice EU i predstavlja ozbiljan problem, posebno za Švedsku, Belgiju,Luksemburg, izjavio je Dežer i dodao da zato Srbija i zemlje Balkana moraju da pokažu da se njihov broj smanjuje, a ne da stalno raste, kao što je bilo posle uvođenja vizne liberalizacije.

Taj trend mora da se promijeni, poručio je Dežer, ukazujući da EU trpi veliki pritisak i ilegalnih imigranata iz južnog dijela mediteranskog basena, ali i zemalja Jugoistočne Evrope i Balkana.

XS
SM
MD
LG