Dostupni linkovi

Tadić: Srbija protiv podele BiH, ali i nametanja odluka


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da se Srbija protivi podeli Bosne i Hercegovine i bilo kakvim odlukama koje dovode u pitanje mir, razvoj i evropske integracije te zemlje, ali i nametanju odluka i diskvalifikacijama u političkom procesu.

"Politika podele Bosne i Hercegovine je opasna kada je u pitanju očuvanje mira i ona bi nas u bezbednosnom smislu mogla suočiti sa novim i nepredvidivim izazovima", rekao je Tadić novinarima u Kragujevcu.

Tadić je rekao i da se protivi politici nametanja rešenja jer, kako je naveo, samo legitimni predstavnici naroda i entiteta u BiH i samih gradjana mogu doneti dugoročne odluke.

Predsednik Srbije je rekao da uvažava poziciju svih političkih predstavnika gradjana i entiteta u BiH.

"Njima treba podrška, ali nije podrška niti rešenje nametanje odluka niti isključivanje nekoga na izborima izabranog iz političkog procesa", naveo je Tadić.

Tadić je ocenio da su "opasne" ideje o tome da će predstavnici pojedinih naroda i entiteta biti suspendovani i da se Srbija tome protivi.

"Spreman sam da o tome razgovaram i sa gospodinom (Valentinom) Inckom i sa svim evropskim političarima jer nas to ne vodi rešenju", rekao je Tadić.
XS
SM
MD
LG