Dostupni linkovi

U Turskoj ubijen policajac nakon predizbornog skupa


Jedan policajac je poginuo, a jedan je povrijeđen u napadu na policijski automobil nakon današnjeg mitinga u sjevernoj Turskoj na kome je učestvovao premijer Redžep Tajip Erdogan, javili su turski mediji.

Prema izvještaju televizije NTV, policajci su obezbjeđivali autobus u kome su se nalazili pripadnici vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) koji su učestvovali na mitingu u gradu Kastamonu na sjeveru Turske.

Na policijski automobil bačena je ručna bomba i ubijen je jedan policajac, a drugi je povrijeđen. Prema izjavi jedog očevica, policija je uzvratila vatrom nakon što su napadači počeli da pucaju na policijski automobil.

Kako navodi turska novinska agencija Anadolija, guverner regije Kastamonu, Erdogan Bektas je rekao da su napadači "Kurdi koji ne veruju u demokratiju i znaju da izborima ne mogu da dođu na vlast, pa to pokušavaju da postignu na ovaj način".

U trenutku kada je napadnut policijski automobil, autobus vladajuće partije je bio na putu za Ankaru, a guverner regije Kastamonu je helikopterom krenuo na miting u obližnji grad Amasja.

Parlamentarni izbori u Turskoj treba da se održe 12. juna, a prema anketama javnog mnjenja, AKP je za sada favorit. Ukoliko pobedi, AKP-u će ovo biti treći uzastopni mandat.
XS
SM
MD
LG