Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev za oslobađanje, Šešelj ostaju u Hagu


Vojislav Šešelj u sudnici 4. travnja 2011
Vojislav Šešelj u sudnici 4. travnja 2011
U srijedu je odbačen zahtjev vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja da ga se oslobodi nakon izvođenja dokaza haškog tužiteljstva koje ga tereti za govore mržnje, poticanje kampanje progona nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Prema većinskoj odluci članova sudskog vijeća – tužiteljstvo je izvelo dovoljno dokaza koji svakom razumnom sucu pokazuju da su se zločini dogodili.

Vojislav Šešelj za sada se ne vraća u Srbiju nego ostaje u pritvoru Haškog suda, budući da su suci odlučili nakon rasprave po Pravilu 98 bis, da postoje elementi za nastavak procesa, odnosno da obrana treba, nakon tužiteljstva, ponuditi svoje dokaze.

Sudac Jean Claude Anttoneti je podsjetio na neke svjedoke te iskaze koji su uvjerili sudsko vijeće da su zločini iz točaka optužnice bili počinjeni.

„U pogledu općine Vukovar sudsko vijeće se poziva na sljedeći dokazni materijal: u pogledu zatočenja zatvaranja u surovim i nehumanim uvjetima nesrpskih civila u skladištu „Velepromet“ sudsko vijeće je saslušalo svjedoka Dragutina Berhofera i svjedoka BS 051 (zaštićen svjedok nap.a.); u pogledu zatvaranja i zatočenja u surovim i nehumanim uvjetima nesrpskih civila na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ sudsko vijeće je čulo svjedočenje Milorada Vojnovića i svjedoka VS 016....“
, naveo je predsjedavajući sudac.



Podsjećanje na dokaze, kao i na razloge odbacivanju Šešeljevog zahtjeva za oslobađanjem na polovici procesa po Pravilu 98 bis tokom dana u srijedu traje i dalje, od devet sati ujutro, budući da je sudac Anttoneti pročitao preko 120 stranica odluke analizirajući navode tužiteljstva, izjave optuženog Šešelja koji ih odbacuje kao i dokaze koji upućuju na napade.

„Na nesrpsko civilno stanovništvo sa ciljem da se to stanovništvo istjera s područja Slavonije, Baranje, Zapdnog Srijema, iz općine Zvornik, šireg područja Mostara, Sarajeva, Nevesinja i nekih dijelova Vojvodine u Srbiji.“
, izjavio je sudac.

Podsjetimo, do sada haški suci nikoga nisu oslobodili na polovici procesa, odnosno nakon izvođenja dokaza od strane tužiteljstva. To se nije dogodilo ni sada.

"Dakle pretresno vijeće smatra da postoji dovoljno dokaznih predmeta koji bi razumnom sucu omogućili da zaključi u ovom stadiju – da postoji bitna veza između radnji poticanja optuženog i počinjenih zločina....Iz navedenih razloga i u skladu s Pravilom 98 bis pravilnika pretresno vijeće odbacuje zahtjev optuženog“
, zaključio je sudac Antonetti, nakon čega je nastavio čitati obrazloženje svojeg mišljenja.



U raspravi po Pravilu 98 bis u ožujku ove godine Šešelj je od Haškog suda zatražio oslobađanje te isplaćivanje odštete od 10 milijuna eura budući da je u pritvoru od 2003.godine.

Šešelj je već osuđen na Haškom sudu za nepoštivanje suda zbog objave imena zaštićenih svjedoka, a čeka ga još jedno takvo suđenje.

Glavno suđenje za poticanje na protjerivanje te zapovjednu odgovornost nad zločinama počinjenim od strane dobrovoljaca Srpskog četničkog odreda i Srpske radikalne stranke, traje od kraja 2007.godine.

Obrazlaganje odbacivanja Šešeljevog zahtjeva, koje optuženi prati sa smješkom i dalje traje, a ukoliko se ne dovrši u srijedu, nastaviti će se i u četvrtak.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG