Dostupni linkovi

Inzko: Ili će RS sama odustati, ili ću ponišititi odluku o referendumu


Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je u utorak naveče da će poništiti odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Sprskoj dok su mediji bliski vladajućem Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) objavili kako će se svi srpski zvaničnici povući iz institucija države u slučaju uvođenja sankcija protiv RS-a.

"Referendum nije sporan ukoliko je iz nadležnosti općine ili entiteta. Referendum koji u Republici Srpskoj namjeravaju provesti je iz nadležnosti je države i to je protivdejtonski", rekao je Inzko u Dnevniku Televizije RS-a.

Inzko je ponovio upozorenje kako postoji mogućnost sankcionisanja zvaničnika RS-a te rekao će Vijeće za provedbu mira (PIC) u četvrtak donijeti odluku oko najave za održavanje referenduma u Republici Srpskoj.

I izvršni direktor vanjskopolitičke službe Europske unije za Evropu i centralnu Aziju Miroslav Lajčak se u utorak u razgovoru s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem u Briselu usprotivio održavanju referenduma, kazavši da je to 'neprihvatljiv način ukazivanja na probleme i da ne može dovesti do rješenja problema u pravosuđu BiH', saopšteno je iz ureda predsjednika Narodne skupštine RS-a.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o raspisivanju referenduma kojim se osporava postojanje Suda i Državnog odvjetništva BiH, jer ih je nametnuo visoki međunarodni predstavnik u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG