Dostupni linkovi

Bivši ukrajinski predsjednik Kučma optužen za ubistvo


Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma izjavio je u Kijevu da je protiv njega podignuta optužnica za umešanost u ubistvo novinara Georgija Gongadzea.

"Uručili su mi optužnicu i ja ću je pročitati", izjavio je Kučma po izlasku iz tužilaštva gdje je proveo četiri sata.

Kučma nije naveo tačnu formulaciju optužnice, ali je rekao da je ona u skladu sa onim što je juče najavio zamjenik glavnog tužioca Renat Kuzmin.

Kuzmin je izjavio da je Kučma osumnjičen za zloupotrebu položaja i za izdavanje nezakonitih naređenja zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Međutim, prema ocjeni ukrajinskih medija, zbog zastarelosti slučaja, velike su šanse da Kučma izbegne zatvor.

List Komersant naveo je da su "male šanse" da Kučma završi u zatvoru, jer prema krivičnim zakonu iz 2000. godine, slučajevi zastarevaju u roku od deset godina.

Dnevni list Sevodnja ocjenjuje da bi Tužilaštvo moglo da izmeni optužnicu kojim bi se Kučma teretio za naručeno ubistvo, jer takvi slučajevi nikada ne zastarijevaju.

Novinar Georgij Gongadze nestao je 16. septembra 2000. godine u Kijevu, a njegovo obezglavljeno tijelo pronađeno je stotinak kilometara južno od glavnog grada Ukrajine.

Ubistvo Gongadzea izazvalo je veliki skandal u Ukrajini, a opozicija je za ubistvo osumnjičila Kučmu i nekoliko njegovih bliskih saradnika među kojima i Jurija Kravčenka, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova.
XS
SM
MD
LG