Dostupni linkovi

Opozicionom lideru u Crnoj Gori oduzet pasoš i lična dokumenta


Predsjedniku Narodne stranke (NS) Predragu Popoviću danas je uručeno rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave (MUP) o oduzimanju crnogorskog državljanstva, nakon čega su mu oduzeta sva lična dokumenta.

Popoviću su u Područnoj jedinici MUP-a u Podgorica oduzeti crnogorski pasoš, lična karta, vozačka i saobraćajna dozvola.

Lider Narodne stranke je istakao da je riječ o političkom progonu i pritisku na Srbe u Crnoj Gori uoči popisa stanovništva. "Danas sam lišen svih građanskih prava u mojoj matičnoj državi Crnoj Gori. Riječ je o političkom progonu i pritisku uoči popisa", rekao je Popović novinarima ispred Područne jedinice MUP-a.

Predsjednik NS-a naveo je da iza političkog pritiska na Srbe uoči popisa stoji onaj dio crnogorskog režima, koji personifikuje Socijaldemokratska partija.

Popović je najavio da će se obratiti Upravnom sudu, ali i ukazao da žalba ne odlaže izvršenje rješenja o oduzimanju državljanstva. "Obratiću se sudovima Crne Gore, ali bez velike iluzije kakve će njihove odluke biti. Ipak, iskoristiću sve sudske instance, kako bi stekao pravo da se obratim Sudu za ljudska prava u Strazburu", kazao je on.

Popović je najavio da će Narodna stranka uskoro započeti i akciju prikupljanja potpisa za promjenu Zakona o državljanstvu.

MUP je donio rješenje o gubitku crnogorskog državljanstva za Popovića, nakon što je lider NS-a 18. oktobra 2007. obavijestio ministra unutrašnjih poslova i javne uprave da je dobrovoljno stekao državljanstvo Srbije.

Nakon što je Crna Gora donijela nešto restriktivniji zakon o državljanstvu, koji isključuje mogućnost sticanja dvojnog državljanstva, lider prospske Narodne stranke, Predrag Popović zatražio je i dobio državljanstvo susjedne Srbije.
XS
SM
MD
LG