Dostupni linkovi

Nuklearka Krško od večeras ponovo na mreži


U nuklearki Krško u četvrtak se, nakon jučerašnjeg automatskog zaustavljanja, obavljaju pripreme za ponovno uključivanje u mrežu koje se očekuje tokom današnjeg dana, doznaje Hina u nuklearki Krško.

"Očekujemo i predviđamo da će nuklearka ponovo početi raditi do kraja današnjeg dana", rekla je glasnogovornica u nuklearki Krško Ida Novak Jerale, ne precizirajući vrijeme ponovnog uključenja nuklearke u mrežu koje će biti objavljeno naknadno.

Tehnički direktor nuklearke Predrag Širola kazao je za slovensku agenciju STA da bi nuklearka za ponovni početak rada i uključenje u elektrosistem mogla biti spremna večeras.

Nuklearka Krško danas je u saopštenju za javnost ponovila da je jučerašnje automatsko zaustavljanje nuklearke bilo izazvano iznenadnim ispadanjem 380-kilovoltnog dalekovoda zbog greške prekidača u rasklopnom postrojenju. Sigurnosni sistav zbog toga je isključio turbinu i reaktor nuklearke.

U nuklearci Krško ponavljaju da nikakvih posljedica za okoliš zbog toga nije bilo, a tokom testiranja nisu otkrivene nikakve posljedice na opremi nuklearke.

Zbog ispada nuklearke iz elektroenergetske mreže Hrvatske i Slovenije nije bilo restrikcija u potrošnji.
XS
SM
MD
LG