Dostupni linkovi

Putinova popularnost u Rusiji na najnižem nivou od 2005.


Prema rezultatima ankete agencije "Levada centar", godinu dana prije održavanja predsjedničkih izbora u Rusiji, popularnost ruskog premijera Vladimira Putina pala je tokom ovog mjeseca na 69 odsto, što je najniže u proteklih pet godina.

Putinov rejting u februaru bio je 73 odsto. Popularnost predsjednika Dmitrija Medvedeva pala je u martu na 66 odsto sa 69 odsto, koliko je bila u februaru.

Zamjenik direktora anketne agencije Aleksej Graždankin rekao je da je Putinova popularnost u martu na najnižem nivou od 2005. godine, dok je i kod Medvedeva najniža zabilježena od kada je stupio na dužnost predsjednika u maju 2008. godine.

Pad popularnosti predsjednika i premijera zabilježena je godinu dana pred održavanje predsjedničkih izbora na kojima su Medvedev i Putin najavili da će zajednički donijeti odluku o kandidatu. Putin je sugerisao da bi mogao da se kandiduje ili da će prihvatiti novi mandat za Medvedeva.

Graždankin vjeruje da je glavni uzrok pada u podršci javnosti mišljenje građana da se životni standardi u Rusiji nisu poboljšali nakon što je zemlja izašla iz najteže ekonomske krize.

"Rastu prihodi države od porasta cijena nafte, ali to ne dopire do stanovništva", rekao je on.
XS
SM
MD
LG