Dostupni linkovi

Incko:Hrvatski narod ima pravo formirati svoja vijeća


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Srebrenici da Hrvati po Ustavu imaju pravo da formiraju svoja vijeća i povezuju zajednice u kojima žive.

On je dodao da se Hrvati i volja hrvatskog naroda u BiH moraju poštovati.

"Podržavam sve inicijative Hrvata koje su u skladu sa zakonom i nadam se da neće ponoviti grešku od prije 10 godina kada su pokušali formirati posebnu samoupravu", ocijenio je Incko, ne želeći da daje ocjenu načina izbora Vlade Federacije BiH i provođenja izbornih rezultata.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić najavio je ranije da bi Hrvatski narodni sabor, koji bi činili legitimno izabrani predstavnici Hrvata u organima vlasti na svim nivoima, trebalo da bude sazvan do 14. aprila. Navodeći da je rano govoriti o zaključcima koje će donijeti Sabor, Ljubić je rekao da je izvjesno formiranje međukantonalnih i međuopštinskih vijeća sa hrvatskom većinom.

Sarajevski dnevnik Oslobođenje piše da će na Saboru, prema nezvaničnim informacijama, biti donesena odluka da se o Hrvatima na području BiH brine po "jevrejskom modelu", odnosno da budu organizovane neformalne hrvatske opštine, poput jevrejskih, u svakoj opštini gdje žive Hrvati i pomoću kojih bi djelovao Sabor.
XS
SM
MD
LG