Dostupni linkovi

Francuska će "škorpiona" Momića izručiti Srbiji


Francusko pravosuđe saglasno je da Srbiji bude izručen bivši pripadnik paravojne jedinice "Škorpioni" Milorad Momić, osumnjičeni za ubistva Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Momić, koji je uhapšen krajem januara nedaleko od Grenobla, ima tri dana da se žali na mišljenje suda u ovom gradu, navode pravosudni izvori.

Bivši pripadnik paravojne jedinice "Škorpioni" Milorad Momić /47/, osumnjičen za učešće u ubistvu Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, uhapšen je 31. januara u blizini Grenobla, na jugoistoku Francuske, gdje je nekoliko godina živio pod imenom Gi Monije.

Hapšenje je izvršeno na osnovu evropske potjernice, koju su izdale srpske vlasti, a terete ga za zločin protiv čvječnosti, odnosno za učešće u genocidu u Srebrenici 1995. godine.Momić je 2006. godine dobio francusko državljanstvo, nakon što je četiri godine bio u braku sa Francuskinjom.

Četvorica pripadnika "Škorpiona" osuđena su 2007. godine u Srbiji na kazne do 20 godina zatvora.

Hrvatska je, takođe, zatražila od Francuske izručenje Momića, koji je pred sudom u Vukovaru osuđen za ubistvo hrvatskog civila i za fizičko mučenje više drugih civila.

Zločini su počinjeni septembra 1991. godine u selu Berak, u blizini Vukovara. Milorad Momić je imao hrvatsko državljanstvo.
XS
SM
MD
LG