Dostupni linkovi

Komandant NATO za Evropu u Turskoj


Komandant NATO-a za Evropu Džejms Stavridis sastao se danas u Ankari s komandantima turske vojske, koji, prema nekim diplomatskim izvorima, stoje na putu postizanju dogovora da NATO preuzme kontrolu nad zonom zabranjenih letova nad Libijom.

Turska se, kako je sinoć za France press rekao jedan diplomata NATO-a, zalaže da Alijansa preuzme komandu nad sprovođenjem zabrane zone letenja nad Libijom, pod uslovom da međunarodna koalicija stvorena na inicijativu Francuske i Velike Britanije prestane prethodno bombardovanje libijske teritorije.

Prema navodima drugog zapadnog diplomate, posle sinoćnje nove serije
razgovora između ambasadora 28 zemalja članica Alijanse, Ankara je
osudila bombadrovanje Libije i u NATO-u vidi sredstvo da ono bude
izbegnuto, i "ne želi da prihvati misiju NATO dok paralelno nastavlja
da funkcioniše druga koalicija".

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu upozorio je, juče, da NATO angažman u Libiji treba da bude ograničen na zaštitu civila, uspostavljanje zone zabranjenih letova i embarga na oružje, kao i na obezbeđivanje humanitarne pomoći.

Davutoglu se sa admiralom Stavridisom sastao kasno sinoć i sa njim razgovarao o operacijama NATO-a u Avganistanu, Iraku i Libiji, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je, takođe, pozvao generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, američku državnu sekretarku Hilari Klinton i šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga da prenesu turski stav o Libiji, objavila je novinska agencija Anadolija.

Ratni brodovi NATO-a počeli su juče da patroliraju duž libijske obale, kako bi nadgledali sprovođenje embarga na oružje.

Turska, članica NATO-a, rekla je da će u toj operaciji učestvovati sa najmanje četiri fregate.
XS
SM
MD
LG