Dostupni linkovi

Novi zemljotres u Japanu, ozračena tri radnika Fukušime


Sjeverni Japan u četvrtak je pogodio potres jačine 6,1 stepen Rihterove skale, saopštila je televizija NHK.

Trojica radnika nuklearne elektrane Fukušima Deići, teško oštećene u potresu i cunamiju koji su pogodili Japan, izložena su visokoj dozi zračenja u pokušaju da povrate električnu energiju u reaktor broj 3 nakon čega su dvojica završila u bolnici, saopštila je japanska nacionalna agencija za nuklearnu sigurnost.

Trojica zaposlenika radila su na postavljanju električnog kabla u podrumskoj prostoriji zgrade s turbinom. Tom prilikom primili su zračenje između 170 i 180 milisieverta - izjavio je portparol Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost.

Iako su nosili zaštitnu odjeću, dvojica su prevezena u bolnicu jer im kontaminirana voda kroz pore probila nogavice te im ozračila noge. Izloženost nivou zračenja od 100 milisieverta godišnje smatra se najnižom granicom nakon koje je izbijanje tumora očekivano.

Direktan dodir sa zračenjem uzrokuje upalu zbog čega su radnici poslani na liječenje u bolnicu - pojasnio portparol.

Sva ti radnika zaposlenici su Tokijske električne energije (TEPCO), kompanije u čijem je vlasništvu oštećena nuklearna elektrana Fukušima smještena oko 250 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

U petak će biti dvije sedmice otkada su snažan potres i cunami prekinuli dovod električne energije do elektrane zbog čega su zakazali sistemi za hlađenja reaktora. .

Vojska i vatrogasci reaktore su uspješno ohladili polijevajući ih vodom, međutim u tim je kritičnim mjerama isto tako proizvedena velika količina radioaktivne pare.
XS
SM
MD
LG