Dostupni linkovi

Rusija stavila u karantin brod iz Japana zbog radijacije


Rusije je stavila u karantin brod koji je doplovio iz Japana pošto je primijećen visok stepen radioaktivnosti i zabranili uvoz prehrambenih proizvoda iz više japanskih regiona, saopštio je danas šef ruske sanitarne službe Genadij Oniščenko.

Sanitarna služba ustanovila je da na ruskom brodu u jednoj od luka na krajnjem istoku Rusije nivo radio aktivnosti tri puta veći od normale, izjavio je Oniščenko agenciji Interfaks.

On je precizirao da je povišen nivo radioaktivnosti registrovan u mašinskoj sali dok je na palubi i u kabinama normalan nivo.

On je dodao da je brod prošao u blizini zone u kojoj se nalazi nuklearna centrala Fukušima 1 i vratio se u Rusiju sa pošiljkom drva iz Japana.

Povećan stepen radioaktivnosti registrovan je tokom sanitarne kontrole tokom prolaska u Vaninu u regionu Habarovsk na krajnjem istoku.

"Brod koji plovi pod panamskom zastavom stavljen je u karantin. Na brodu je 18 Rusa i jedan Ukrajinac koji pod medicinskim nadzorom", izjavio je Oniščenko.

Rusija je zabranila i uvoz namirnica iz više japanskih oblasti.

"Zabranjen je potpuni uvoz iz oblasti Fukušima, Ibaraki, Točigi i Gunma", izjavio je Oniščenko agenciji Interfaks.

Ova zabrana će ostati na snazi sve dok se situacija ne popravi.

SAD, Australija, Hong Kong i Singapur su do sada zabranili uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg povrća, voća koje dolazi iz oblasti oko japanske nuklearne centrale.

Francuska je zatražila od Evropske komisije da naloži sistematsku kontrolu na uvoz svežih proizvoda iz Japana na granicama EU.
XS
SM
MD
LG