Dostupni linkovi

Ban Ki-moon dobio preliminarnu podršku za novi mandatGlavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon dobio je preliminarnu podršku ključnih članica Vijeća sigurnosti za još jedan petogodišnji mandat, prenosi Reuters pozivajući se na diplomate UN-a.

Zvanično, generalnog tajnika UN-a bira Opća skupština UN-a, na preporuku Vijeća sigurnosti. U stvarnosti, međutim, o tome odlučuje pet stalnih članica Vijeća koje imaju pravo veta. Ban Ki-moon, koji je bivši šef južnokorejske diplomacije, nije se još javno izjasnio hoće li se kandidirati.

Njegov sadašnji mandat istječe 31. decembra ove godine. Očekuje se da će Vijeće sigurnosti svoju preporuku objaviti u maju, da bi Opća skupština UN-a mogla glasati u junu. Diplomati kažu da nijedna druga zemlja nije predložila kandidata za to mjesto.

Reuters prenosi, pozivajući se na dužnosnike UN-a, da je Rusija 2008. godine zaprijetila da će spriječiti novi mandat Ki-moona zbog svrstavanja uz zemlje koje su podržavale secesiju Kosova, ali da je to sada prošlost i da on neće imati problema u Vijeću sigurnosti.
XS
SM
MD
LG