Dostupni linkovi

Čelnici EU-a o euru, Libiji i Japanu



Čelnici 27 zemalja članica EU-a okupit će se u četvrtak popodne na dvodnevnom samitu u Bruxellesu na kojem bi trebali prihvatiti paket mjera za rješavanje krize u euro zoni, ali ne i odluku o jačanju kreditnih kapaciteta privremenog stabilizacijskog fonda.

Čelnici bi trebali prihvatiti niz mjera za suočavanje s krizom u euro zoni, uključujući šest zakonodavnih prijedloga za veću koordinaciju ekonomskih politika, pakt za euro, te amandman na Lisabonski ugovor kojim se osigurava pravna podloga za uspostavu Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), stalnog fonda za pomoć zemljama euro zone koje se nađu u krizi.

Međutim, konačna odluka o povećanju zajmodavnih kapaciteta Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) odgođena je za juni, jer je sada ne može potvrditi jedna zemlja članica. Finska je raspustila parlament prije izbora koji će se održati 17. aprila i ne može donositi nikakve formalne odluke prije nego što se uspostavi nova vlada što se najranije može dogoditi tek u maju.

Čelnici 17 zemalja euro zone na vanrednom samitu 11. marta postigli su politički dogovor da se povećaju stvarni zajmodavni kapaciteti na 440 milijardi eura. Taj fond na papiru ima 440 milijardi eura, ali može posuditi samo 250 milijardi eura.

Na dnevnom redu bi se moglo pojaviti i pitanje smanjivanje kamatnih stopa Irskoj na pozajmice koje je dobila iz EFSF-a, ali je teško očekivati kompromis po tom pitanju.

Čelnici EU-a odobrili su smanjenje kamata Grčkoj, ali ne i Irskoj od koje se zauzvrat traži da poveća poreze na dobiti poduzeća, na što Dublin ne pristaje. Čelnici će također razgovarati o stanju u Libiji te o pomoći Japanu.
XS
SM
MD
LG