Dostupni linkovi

Libijska agencija i TV: Koalicija napada civile



U napadima koalicijskih snaga na stambenu četvrt istočno od Tripolija ubijen je u srijedu "veliki broj" civila, javila je libijska državna novinska agencija Jana, a o napadima na civile sjeverozapadno od glavnog grada izvijestila je i libijska državna televizija.

Prema istom izvještaju, Tajura je pogođena tri puta, a u trećem napadu na meti su bili "spasioci koji su pokušavali ukloniti mrtve i ranjene iz ruševina koje su prouzrokovala prva dva napada", javio je AFP.

Dopisnik francuske agencije navodi da su se u središtu Tripolija i Tajure čule sirene ambulantnih kola. Prema riječima očevidaca, u vojnoj bazi u regiji Tajure, 32 kilometra istočno od Tripolija, čula se snažna eksplozija i vidio plamen.

U Tajuri se nalaze najvažnije libijske vojne baze, a ova oblast je na meti napada bila u subotu, prvog dana vojnih operacija koalicijskih snaga. U međuvremenu je libijska državna televizija izvijestila da su zapadne vojne sile napale civilne i vojne mete u Jafari, jugozapadno od prijestolnice.

S druge strane, Reuters je prenio da su zračni napadi izvedeni na sjedište libijskog čelnika Moamera Gadafija u Ajdabiyi, a ne u Tripoliju, kako je ranije javljeno.
XS
SM
MD
LG