Dostupni linkovi

Suspenzija Fudbalskog saveza BiH zbog politike?


Reprezentacija BiH
Reprezentacija BiH
S namjerom da pomiri suprotstavljene stavove entitetskih fudbalskih kuća, te unese tračak nade pred sjednicu Skupštine Fudbalskog Saveza BiH, kada bi se trebalo glasati o novom statutu, novinar i urednik Nezavisnih novina Željko Kopanja predložio je da se državni Fudbalski savez napravi po uzoru na Vijeće ministara BiH.

"Mi imamo Vijeće ministara koje funkcioniše upravo onako kako bi mogao funkcionisati i Fudbalski savez, odnosno da svake četiri godine se mijenja predsjednik Saveza, tako da bi se mogla gramatička formula naći da budu zaštićeni nacionalni i entitetski interesi", predložio je Kopanja.

Kopanjin prijedlog podržava i trenutni predsjednik Fudbalskog saveza BiH Sulejman Čolaković.

"Takav stav je FIFE i UEFE, i ja to podržavam. Apsolutno. Pa nije bitno, nek bude odmah iz reda srpskog naroda, iz reda hrvatskog naroda. Mene interesuju Savez i država", kaže Čolaković.

Svjetska i Evropska fudbalska unija su više puta od 2003., od kada su se entitetski savezi ujedinili, zahtijevale promjenu prakse da jednim državnim savezom predsjedava tročlano predsjedništvo umjesto jednog čovjeka. Savez vodi jedan predsjednik kojeg bira skupština - svugdje osim u Bosni i Hercegovini.

Koalicija Dodik-Čović


Na sjedici Fudbalskog saveza RS, početkom marta, jednoglasno je odbijeno usvajanje novog statuta Fudbalskog saveza BiH. Predsjednik Fudbalskog saveza RS Rajko Petković kaže kako se imenovanjem jednog predsjednika neće riještiti problemi ni u Savezu, ni u bh. fudbalu.

"Naš prijedlog je bio da se član Predsjedništva koji obavlja dužnost u periodu od 16 mjeseci, ili 24, ili 36, nije bitno, da on jedini pored generalnog sekretara zastupa Savez, a da ostali članovi Predsjedništva ne putuju na kongrese"
, navodi Petković.

"U Federaciji, nažalost, ružno je to reći ali je to zbilja, se ova politička koalicija Dodik - Čović prenijela i u sport", tvrdi Suljman Čolaković.


Dnevnopolitička dešavanja u BiH preslikala su se i na fudbal. Nakon formiranja vlasti u FBiH bez dvije hrvatske stranke, delegati iz Zapadnohercegovačkog i Srednjebosanskog kantona ne žele više podržati usvajanje novog statuta, kaže predsjednik Saveza Sulejman Čolaković.

"U Federaciji, nažalost, ružno je to reći ali je to zbilja, se ova politička koalicija Dodik - Čović prenijela i u sport", tvrdi Čolaković.

U trenutku kada je bosanskohercegovački fudbal sve bliže provaliji, jedini čovjek sa kojim su UEFA i FIFA radile na usvajanju statuta Fudbalskog saveza BiH Velid Imamović dao je ostavku. Imamović kaže kako je otišao jer s jedne strane nije imao podršku Saveza, a s druge, da je bio izložen raznim pritiscima.

"Bilo je pritisaka sa svih strana. Normalno, nikad neće oni koji podnose te pritsike da se sami javljaju. To je jednostavno kukavički, kao što su uvijek to i radili"
, kaže Imamović.

Entitetsko glasanje


Međutim, statut na kojem insistiraju FIFA i UEFA kompromisno je rješenje i vrlo je slično Kopanjinom prijedlogu. Ostaje entitetsko glasanje, tačnije nemogućnost preglasavanja.

S druge strane, ukoliko se ne usvoji novi statut, Svjetska i Evropska fudbalska federacija formiraće prinudnu upravu Saveza, sa svojim statutom, te jednim predsjednikom. Ovakav rasplet imao bi ogromne posljedice, smatra sportski novinar Bakir Tiro.

Safet Sušić
"U principu će se onda nuditi jedan klub - jedan glas. Dakle, oni koji prihvate taj novi statut u slučaju suspenzije i nove uprave će igrati u Evropi i biti međunarodno priznati. Oni koji ga i tada odbiju, biće izolovani od svega", navodi Bakir Tiro.

Ovih dana u medijima su se pojavio i spisak kandidata koji bi mogli činiti tu prinudnu upravu ili komitet za normalizaciju. Na spisku se nalaze imena proslavljenih bh. fudbalskih stručnjaka, a jedan od njih je i Predrag Pašić.

"Ne, nisam ja. U svakom slučaju naravno da bi mi bilo drago da dobijem mogućnost i priliku da uradim nešto što bi bilo za boljitak fudbala u BiH", kaže Predrag Pašić.

Potvrda da u bh. fudbalu vlada potpuno beznađe stigla je od selektora reprezentacije BiH u fudbalu Safeta Sušića. Sušić je na konferenciji pred kvalifikacionu utakmicu sa Rumunijom, koja se igra 26. marta, za portal sportsport.ba rekao:

“Nadam se da će u njima da proradi jedan inat, jedan revolt za sve ovo što se dešava i da će odigrati utakmicu onako kako svi od njih očekujemo i da ćemo pobijediti. A poslije ako nas suspenduju, neka nas suspenduju."


Ukoliko na sjednici Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, zakazanoj za 29. mart, ne bude donesena odluka o prihvatanju statuta, sadašnji bh. savez biće suspendovan i rasformiran.

Sankcije će imati ogromne negativne posljedice po igrače, sudije, klubove i reprezentacije koje ni bi mogle učestvovati u međunarodnim takmičenjima. U skladu sa Statutom UEFE i FIFE, suspenzija se ne može izreći bilo kojem pojedincu, već samo savezu kao pravnom licu.
XS
SM
MD
LG