Dostupni linkovi

Život poput filma



(Fotogalerija: Sjećanje na Elisabeth Taylor)

Priredila Mirjana Rakela


Jedna od najvećih holivudskih diva umrla je u srijedu u 79. godini od zatajenja srca u losangeloskoj bolnici okružena svojom djecom. U bolnicu je ušla početkom februara. Goleme naušnice, zlatna ogrlica, frizura, jarko crveno našmikane usnice, plave naočale koje su zakrivale pola lica, na invalidskim kolicima, posljednje su objavljene fotografije velike glumice.

Tokom života četrdesetak puta je bila operirana. Imala je problema s kičmom, kukovima, srcem, preboljela tumor mozga. Borila se s težinom, ovisnostima o drogi i alkoholu.

Umjela se našaliti na račun svojih bolesti. “U bolnicu ulazim toliko često kao i u
taksi”, znala je reći.

U karijeri dugoj gotovo sedam desetljeća osvojila je dva Oscara, 1960. za ulogu “lake žene” u filmu “Butterfield 8”, a sedam godina kasnije za film “ Tko se boji
Virginije Woolf” gdje je briljantno odigrala lajavu alkoholičarku.

Još tri puta bila je nominirana za najbolju žensku ulogu, među ostalima za filmove “Mačka na vrućem limenom krovu” i “ Iznenda, prošlo ljeto” . Izmedju dva Oscara snimila je povijesni spektakl “Cleopatra” .

Velika ljubav

Poput filmskih uloga lijepa žena, neobične, ljubičaste boje očiju, redala je i muževe. Osam puta se udavala, dva puta za istog muškaraca, glumca Richarda Bartona. Ljubav je planula tokom snimanja Cleopatre u Rimu. U vječni grad stigla je sa tadašnjim suprugom Eddijem Fisherom, kojega je preotela kolegici Debbie Raynolds. Eddie ju je tješio nakom smrti trećeg supruga filmskog producenta Mike Todda.

Elisabeth Taylor i Richard Burton 1969. godine
Ljubavna afera sa Burtonom se poput sage vukla novinama. Vjenčali su se 1964. kada su dobili službene rastave od svojih partnera. Richard je Liz poklanjao bunde, nakit, među kojima dragulje vrijedne tadašnjih milijun dolara. “Tako prekrasne grudi moraju biti ukrašene dijamantima” javno se ponosio lijepom ženom.

Koliko su se voljeli toliko su se znali svađati i tući, pogotovo kada su popili koju čašu više. “ Uživali smo u tome. To je jedna od najvećih vježbi kroz koje dvoje prolaze tokom zajedničkog života” govorila je Taylor. Ženama je ipak poručivala “ne svađate se s muževima petkom, jer su subotom zatvorene draguljarnice”. U njenoj kolekciji su i čuveni Krupov dijamant od 33 karata i naušnice od 69 karata.

Liz je znala pratiti Richarda na njegovim snimanjima. Tako je 1973. bila u bivšoj Jugoslaviji dok je snimao “Sutjesku” gdje je igrao Josipa Broza. Slavni par je tada ugostio i sam Tito.

Brak Taylor - Burton je potrajao do 1974. No, razdvojenost nije dugo trajala. Ponovno su se vjenčali 1975. Ovaj put su ostali zajedno nešto više od pola godine. No, iako je svatko otišao svojim putem, u nove brakove, oboje su priznali da su jedno drugom bili ljubav života, ali nisu mogli zajedno.

Alkohol i nasilna Richardova narav odigrala je glavnu ulogu u razvodu. Richard je umro 1985. u svom domu u Švicarskoj, a Liz ga nikada nije prežalila, iako se nakon toga još dva puta udavala.

Elizabet Taylor je bila, ne samo sjana glumica, već i žena velikog srca. Bavila se humanitarnim radom, a osnovala je i zakladu za borbu protiv AIDS-a. Filmski svijet ostao je bez velike glumice, ali i lijepe žene, duhovite i dobre osobe.
XS
SM
MD
LG