Dostupni linkovi

Putin i Tadić o strateškom partnerstvu



Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je nakon susreta sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Na početku susreta u Palati Srbija u Beogradu koji je trajao oko sat i 45 minuta, sat duže nego što je bilo planirano, Putin je istakao da Rusiju i Srbiju vezuju dugotrajni odnosi koji se razvijaju u mnogim oblastima.

Tadić je rekao da dve zemlje vezuju vekovni prijateljski odnosi. Razgovor u četiri oka koji je usledio je trajao sat i 45 minuta, čitav sat duže od najavljenog.

Poželevši dobrodošlicu Putinu u Beograd i Srbiju, Tadić je naglasio da je ovo zemlja velikog prijateljstva prema Rusiji i ruskom narodu.

Tadić je rekao da su veze Srbije i Rusije istorijske i duhovne, da su zastave i jezici su slični, ali i da su dve zemlje postigle dogovor da grade odnose za budućnost na bazi obostranih interesa.

Putin je kazao da mu je drago što je posle 10 godina ponovo u Beogradu i što će razgovarati o međusobnoj saradnji dve zemlje.

On je naveo da je obim saradnje Rusije i Srbije u porastu.

Nakon sastanka u četiri oka, u Palati Srbija je počeo sastanak delegacija Srbije i Rusije, u kojem učestvuju i premijer Mirko Cvetković i ministri Vlade Srbije, sa predstavnicima ruske strane, pored ostalih i sa ministrom energetike Sergej Šmatkom i generalnim direktorom Gasproma Aleksejem Milerom.

Putin je izjavio da je zadovoljan kako teku razgovori u Beogradu po prioritetnim tačkama saradnje dve zemlje - energetici, saobraćaju i ekologiji.

Cvetković je rekao da današnja Putinova poseta učvršćuje političke veze dve zemlje i doprinosi unapredjenju saradnje.
XS
SM
MD
LG