Dostupni linkovi

Kučma: Nisam kriv za ubistvo novinara



Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, osumnjičen da je umešan u ubistvo novinara Georgija Gongadzea 2000. godine, izjavio je danas po dolasku u tužilaštvo u Kijevu da nije kriv.

Ukrajinsko tužilaštvo juče je saopštilo da je pokrenuta istraga protiv Kučme zbog umešanosti u pomenuto ubistvo i zabranilo mu da napušta Ukrajinu.

Osnivač i direktor uticajnog internet dnevnika "Ukrajinska pravda" Georgij Gongadze, koji je bio kritičan prema tadašnjoj vlasti, nestao je 16. septembra 2000. godine u Kijevu.

Njegovo telo bez glave nađeno je nekoliko meseci kasnije u šumi na oko 100 kilometara južno od prestonice.

Ubistvo Gongadzea uzburkalo je javnost u Ukrajini, a opozicija je optužila tadašnjeg predsednika Leonida Kučmu i više njegovih bliskih saradnika, a posebno Jurija Kravčenka, ministra unutrašnjih poslova od 1995. do 2001. godine.

U novembru 2000. godine je opozicija objavila audio snimak razgovora u kome se Kučma žali na Gongadzeovo antivladino izveštavanje i naređuje ministru policije Juriju Kravčenku da ga ubije.

Kravčenko je izvršio samoubistvo 2005. godine, neposredno pre nego što je trebalo da sa tužiocima razgovara o Gongadzeovom ubistvu.

U oproštajnoj poruci Kravčenko je napisao da je "postao žrtva Kučminih politickih intriga".
XS
SM
MD
LG