Dostupni linkovi

BiH uputila Austriji zahtev za izručenje DivjakaBiH je danas uputila zvaničan zahtev austrijskim vlastima za izručenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, potvrđeno je u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Divjaka na aerodromu u Beču 3. marta dostavilo zahtev Ministarstvu inostranih poslova BiH za njegovo izručenje, ali on nije bio upućen više od 10 dana, piše sarajevski Dnevni avaz.

Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Zoran Perković objasnio je da je od Ministarstva pravde BiH traženo da se odredi po određenim pitanjima u vezi sa izručenjem Divjaka i da je odgovor stigao juče, te da je ta dokumentacija poslata danas.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH je rečeno da je dokumentacija prema ugovoru o izručenju između Austrije i bivše SFRJ koji je nasledila BiH, bila nekompletna zbog čega su tražili dodatna objašnjenja od resornog ministra BiH.

Divjak je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču na osnovu Interpolove potjernice, koju je raspisala Srbija pod sumnjom da je počinio ratni zločin u Dobrovoljačkoj u Sarajevu 1992. godine.

Divjak je pušten uz kauciju iz zatvora i boravi u Beču gde čeka odgovor austrijskih pravosudnih organa o izručenju BiH ili Srbiji.
XS
SM
MD
LG