Dostupni linkovi

Najviše mere bezbednosti uoči Putinove posete


Vladimir Putin
Vladimir Putin
Posetu ruskog premijera Vladimira Putina Beogradu obeležiće i najviše mere bezbednosti. O njegovoj sigurnosti će pored domaćih brinuti i ruski agenti uz čiju pratnju će Putin, kako saznajemo, gledati i utakmicu Crvene zvezde sa ruskim Zenitom.

Oko četiri hiljade policajaca i pripadnika bezbednosnih službi obezbeđivaće Putinovu posetu Beogradu. Uz pripadnike policije i domaće civilne službe bezbednosti o Putinovoj sigurnosti, u čijoj pratnji dolazi nekoliko stotina ljudi, brinuće i ruski agenti, a uz njega će biti i lični čuvari koji ga prate na svim putovanjima.

Jovan Stojić, šef kabineta načelnika Bezbednosno-informativne agencije Srbije, izjavio je za RSE da BIA preduzima uobičajene mere koje su predviđene uoči posete visokih državnika.

“Biće sigurno preventivnog vršenja posla, a sigurno će biti preduzeti i svi neophodni koraci da se sve to sprovede onako kako treba. Možete da budete uvereni da će sve što može ukazati na potencijalne opasnosti i ugrožavanje lične bezbednosti gospodina Vladimira Putina, svako saznanje o potencijalnom ugrožavanju te posete, biti prosleđeno na pravu adresu Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je zaduženo za obezbeđenje njegovog dolaska i čitavog boravka u Srbiji", rekao je Stojić.

Čim uđe u vazdušni prostor Srbije Putinov službeni avion tipa “iljušin”, koji zbog opreme i bezbednosnih uređaja vredi basnoslovnih 300 miliona dolara, dobiće pratnju "migova" domaće vojske. Nebo nad teritorijom Srbije biće zatvoreno nekoliko sati po sletanju i poletanju letelice ruskog premijera.

Dres, pehar i freska na poklon


Prema programu koji je objavila Vlada Srbije, poseta Vladimira Putina trajaće samo pet sati, ali ona bi mogla da se produži i na devet časova jer je najavljeno da će nakon službenih sastanaka sa srpskim predsednikom, premijerom i predsednicom Skupštine, na beogradskoj “Marakani” ruski premijer gledati utakmicu Crvene zvezde i Zenita iz Sankt Petersburga, čiji je vatreni navijač.
Vladimir Putin daje autogram na fudbalskoj lopti - iz arhive

Zbog toga je na stadionu urađeno veliko spremanje, posebno u Zvezdinom muzeju gde su izglancani pehari i najveći trofej. Marko Nikolovski, portparol Crvene zvezde, rekao nam je da će Putin od osamnaest časova biti na utakmici omladinskih timova dva kluba.

“Od nas će dobiti i poklone, spremili smo mu fresku Belog anđela, jer je gospodin Putin ljubitelj fresaka i kolekcionar. Poklonićemo mu i fudbalski dres Crvene zvezde sa brojem 1 i prezimenom Putin, kao i repliku pehara Kupa šampiona koji smo osvojili u Bariju 1991. Dakle, dovoljno detalja da bi se zauvek sećao dolaska u Beograd i na stadion Crvene zvezde”, kazao je Nikolovski.

Kao i prilikom ranijih poseta visokih svetskih državnika, ulice kojima će se kretati kolona službenih vozila sa Vladimirom Putinom biće blokirane za saobraćaj, kante za smeće i parkirani automobili biće uklonjeni i šahtovi zavareni, patroliraće helikopteri, u okolini će biti razmeštena i oklopna policijska vozila, dok će trasu obezbeđivati i policajci-snajperisti na krovovima zgrada.

Na beogradskim ulicama uoči ove posete bio je primetan veći broj policajaca nego što je uobičajeno, a patrolni automobili nalaze se ispred svih važnijih zgrada u gradu. Potpunu blokadu delova grada Beograđani su doživeli i prilikom poseta Dmitrija Medvedeva, Džozefa Bajdena i Hilari Klinton, pa za RSE kažu da otprilike znaju šta ih sada očekuje.



Domaći mediji posebno su se pozabavili pikanterijama vezanim za službeni automobil Vladimira Putina. On će se sa sastanka na sastanak u Beogradu voziti autom "ZIL 41052", ručno izrađenim vozilom teškim pet i po tona čiji točkovi se po potrebi mogu pretvoriti u gusenice, koje može da izdrži manji nuklearni udar i čiji prozori su otporni na minobacačke projektile. A ako je verovati beogradskoj štampi, na ručku kod Borisa Tadića u Predsedništvu Srbije služiće se domaći specijaliteti, povrće i riba.
XS
SM
MD
LG