Dostupni linkovi

Crna Gora:Podignuto 12 optužnica za slučaj Zavala


Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv predsjednika i potpredsjednika budvanske opštine Rajka Kuljače i Dragana Marovića i još devet osoba zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja u slučaju Zavala.

Optužnica je podignuta i protiv Natalie Panine, koja nije dostupna državnim organima Crne Gore, zbog krivičnog djela utaje poreza i doprinosa.

Pored Kuljače i Marovića, optužnica je podignuta protiv Đorđija Pinjatića, Dragana Žinića, Slobodana Đurovića, Stevana Vučetića, Sretena Tomovića, Novaka Stanojevića, Marka Kaloštra, Dragana Sekulića i Miodraga Minića.

Protiv Kuljače, Marovića, Pinjatića, Žinića, Đurovića, Vučetića, Tomovića, Stanojevića, Kaloštra i Sekulića predloženo je produženje pritvora, dok je protiv Panine predloženo određivanje pritvora.

U toku istrage, koja je sprovedena u roku od tri mjeseca, rasvijetljene su sve činjenice koje su bile neophodne za podizanje optužnice, navedeno je u saopštenju.

Primjena mjere pritvora u toku daljeg trajanja postupka, po predloženim pritvorskim osnovima, pokazuje se nužnom u odnosu na sva okrivljena lica.

Navodi se da se primjena mjere pritvora posebno ukazuje nužnom u slučaju okrivljenih Kuljače i Marovića koji su kao visokopozicionirani službenici lokalne samouprave, grubo zloupotrijebili službena ovlašćenja u korist privatnog preduzeća.

Krivična djela koja se okrivljenima stavljaju na teret spadaju u grupu koruptivnih djela koja ugrožavaju pravnu i ekonomsku sigurnost Crne Gore u mjeri koja sve više uznemirava domaću javnost, što posebno opravdava prijedlog za produženje pritvora.
XS
SM
MD
LG