Dostupni linkovi

Akcije u porastu na azijskim berzama


Na azijskim berzama cijene dionica danas su porasle, a najviše u Tokiju, više od četiri odsto, zahvaljujući vijestima o poboljšanju situacije u nuklearnoj elektrani Fukušima i slabljenju japanskog jena.

Na Tokijskoj berzi Nikej indeks u 7,30 sati bio je na dobitku 4,1 odsto, nakon što je prošle nedjelje potonuo više od 10 odsto.

Cijene akcija u Australiji, Šangaju, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasle su jutros između 0,1 i 0,4 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 bio u plusu 0,3 odsto.

"Ulagači se pomalo opuštaju jer je situacija u Japanu, čini se, pod kontrolom", kaže Martin Angel, analitičar tržišta.

Očekivanja da će ove nedjelje mnoge japanske kompanije nastaviti proizvodnju, nakon prekida zbog potresa 11. marta, pozitivno utiču na tržište.

Ali, u Šangaju se trguje oprezno jer je prošlog petka kineska centralna banka najavila novo povećanje obaveznih rezervi banaka, već treće ove godine, kako bi spriječila pretjerani rast kreditiranja i inflacije.

Na valutnim tržištima kurs jena, nakon snažnog rasta prošle nedjelje, stabilizovao se jer se ulagači plaše novih intervencija centralnih banaka GZ - sedam najbogatijih zemalja svijeta.

Prošle nedjelje cijena dolara pala je na najniži nivo u istoriji - 76,25 jena, ali nakon intervencije najmoćnijih svjetskih centralnih banaka u petak vratila se iznad nivoa od 80 jena.

Jutros se kurs dolara kreće na jučerašnjem nivou od oko 80,85 jena, dok je cijena eura porasla sa 114,60 na 115,10 jena.

U odnosu na američku valutu, kurs eura porastao je s jučerašnjih 1,4160 na 1,4240 dolara, najviši nivo od novembra prošle godine.

Jačanje eura zahvaljuje se očekivanjima da će uskoro Evropska centralna banka povećati ključne kamatne stope u eurozoni.
XS
SM
MD
LG