Dostupni linkovi

Grčka odobrila da francuski avioni mogu da lete preko njenog vazdušnog prostora


Grčka je dala pristanak da francuski aviona sa nosača aviona "Šarl de Gol" mogu da lete ka Libiji preko vazdušnog prostora Atine, saopšteno je danas iz grčkog generalštaba.

Francuski nosač aviona bi trebalo da sjutra, 23. marta, stigne na jugozapad ostrva Krina na jugu Grčke gdje bi trebalo da se pozicionira prema libijskoj obali u međunarodnim teritorijalnim vodama, naveo je isti izvor.

Isti izvor navodi da je Grčka dala zeleno svjetlo da francuski lovci polijeću sa nosača aviona i sporazum odmah stupa na snagu.

Ovaj vojni izvor precizirao je da takva dozvola nije već dugo odobrena za vojne akcije stranog vojnog plovila u zoni pod vazušnom kontrolom Atine.

Atina je juče odobrila da četiri belgijska vojna aviona F-16 operišu ka Libiji iz NATO baze u Araksosu na zapadu Peleponeza.

Osam belgijskih aviona F-16, trenutno je stacionirano u ovu bazu gdje su prvovremeno stigli radi vježbe, od kojih je šest uključeno u vojnu akciju u Libiji.

Atina se izjasnila da je spremna da pruži podršku NATO saveznicima, ali da ne učestvuje u vazdušnim akcijama protiv Libije i kao da stavi na raspolaganje međunarodnoj koaliciji dvije druge vazduhoplovne vaze NATO na zapadu zemlje.

Akcija SAD, Francuske i Velike Britanije pokrenut je protiv Libije radi zaštite civilnog stanovništva, a u okviru rezolucije 1973 koju je prošle sedmice usvojio Savjet bezbjednosti.
XS
SM
MD
LG