Dostupni linkovi

Gadafijeve snage uhapsile tri novinara


Tri novinara zapadnih medija, uključujući dvojicu iz agencije France press, koji su tokom prošle sedmice nestali na istoku Libije, uhapsile su snage lojalne lideru Moameru Gadafiju, izjavio je danas njihov vozač Muhamed Hamed.

O reporteru Dejvu Klarku i fotografu Roberto Šmitu iz France pressa, te fotografu agencije "Getty" Džo Rejdlu nema nikakvih podataka od večernjih sati 18. marta. Klark i Šmit su emailom obavijestili uredništvo France pressa da namjeravaju da odu 35 kilometara od grada Tobruka.

Planirali su da se sastanu sa protivnicima Gadafijevog režima i da obave razgovore sa izbjeglicama koje su bježale od borbi.

Prema riječima njihovog vozača, on je u jutarnjim satima19. marta vozio novinare putem ka gradu Adždabija, gdje su se vodile borbe između snaga lojalnih Gadafiju i pobunjenika.

On je istakao da su na nekoliko desetina kilometara od Adždabije naišli na konvoj vojnih džipova i transportnih vozila i kada su pokušali da okrenu automobil presreli su ih vojnici.

Hamed navodi da su četvorica vojnika uz prijetnju naoružanja naredili novinarima da izađu iz automobila, dok je Klark na arapskom jeziku objašnjavao da su oni novinari.

Od početka pobune protiv libijskog lidera 15. februara u toj zemlji je uhapšeno nekoliko stranih novinara.

Četiri novinara američkog dnevnika "NewYork Times", koji su uhapšeni tokom protekle sedmice prilikom borbi između vladinih snaga i pobunjenika, juče su napustili Libiji nakon što je Turska pomogla u njihovom oslobađanju.

Katarska televizijska stanica Al Jazeera je tokom vikenda javila da se četiri novinara te medijske kuće, uključujući Norvežanina i Britanca, nalaze u Tripoliju, nakon što su uhapšeni na zapadu Libije.

Kamerman Al Jazeere, Ali Hasan al Džaber ubijen je 12.marta iz zasjede nedaleko od pobunjeničkog uporišta grada Bengazija.

Osnivač libijske internet stranice za emitovanje vijesti Muhamed al Nabus (28) ubijen je iz snajpera tokom vikenda u Bengaziju tokom napada Gadafijevih snaga na taj grad.
XS
SM
MD
LG