Dostupni linkovi

Obama: Politika SAD-a je da Gadafi treba otići


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak kako je američka politika da libijski čelnik Moamer Gadafi treba otići s vlasti, ali to nije cilj sadašnje vojne operacije zapadnih saveznika, izvijestio je radio Glas Amerike.

Govoreći u Santiagu, u Čileu, Obama je istaknuo da američka vojska podupire međunarodni mandat za uspostavu zone zabrane leta i zaštitu civila u Libiji.

Kazao je kako postoje različite faze misije, te da će arapski svijet "apsolutno" u njoj sudjelovati. Sjedinjene Države, po njegovim riječima, uz vojne napore imaju široki spektar 'alata' za potporu politike izoliranja Gadafija, uključujući i zamrzavanje imovine i uvođenje novih sankcija.

Kazao je kako se situacija u Libiji razvija, a SAD pozorno prati događanja. Prva faza misije, onesposobljavanje libijske protuzračne odbrane je dovršena, rekao je Obama, dodajući da je SAD vodio u prvoj fazi, zbog svojih mogućnosti, ali da će u idućim "danima, a ne tjednima" SAD prenijeti vodstvo drugim sudionicima operacije.
XS
SM
MD
LG