Dostupni linkovi

Josipović i Kosor sa Parvanovim o Libiji i pregovorima sa EU


Predsjednici Hrvatske i Bugarske Ivo Josipović i Georgi Parvanov najavili su danas da će, prema svojim mogućnosti, učestvovati u međunarodnoj akciji za zaštitu civila od
snaga libijskog vođe Moamera Gadafija, prije svega u sprječavanju humanitarne katastrofe.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Zagrebu podržali međunarodnu akciju u Libiji.

Hrvatski predsjednik je izrazio nadu da će ciljevi rezolucije, posebno kada je reč o
sprečavanju humanitarne katastrofe i uspostavljanja razumnog reformskog pravca za Libiju, biti ostvareni što pre, ocijenivši da su vojne mjere "posljednje sredstvo i nužno zlo".

"Hrvatska će i kao članica NATO-a učestvovati u usvajanju potrebnih mjera i u skladu sa svojim mogućnostima doprineće naporima", rekao je Josipović, objasnivši da pre svega misli na humanitarnu pomoć.

Bugarski predsednik George Parvanov koji boravi u zvaničnoj poseti Zagrebu takođe je izrazio očekivanje da će Hrvatska postati članica EU 2013. godine.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor takođe je razgovarala s bugarskim predsjednikom kome je zahvalila za podršku koju je Bugarska pružala Hrvatskoj tokom cij elog procesa pregovora s EU, a pogotovo sada u njihovoj završnoj fazi, saopšteno je iz njenog kabineta.

Prvanov je naglasio da će se Bugarska posebno založiti za završetak hrvatskih pregovora u junu ove godine i da će biti među prvim državama koje će ratifikovati pristupni ugovor Hrvatske.
XS
SM
MD
LG