Dostupni linkovi

Proširene akcije protiv Lukašenka


Mnistri inostranih poslova EU donijeli su danas odluku o produženju paketa sankcija protiv predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka i više od stotinu njegovih saradnika nakon što su demonstranti, koji su bili protiv ishoda izbora održanih 19. decembra, među kojima su i opozicioni kandidati, bili meta napada i hapšenja.

"Na listu osoba protiv kojih su uvedene restriktivne mjere dodata su imena 19 osoba", navodi se u saopštenju šefova diplomatija EU, koji su se danas sastali u Briselu.

Odluka o proširenju liste donesena je nakon što je pojedinim liderima opozicije i predstavnicima društva, koji su uhapšeni u decembru, izrečena dugogodišnja zatvorska kazna i poslije izvještaja da su uhapšeni disidenti bili mučeni.

Šef evropske diplomatije Ketrin Ešton istakla je krajem prošle sedmice da takav razvoj događaja ukazuje na pogoršanje situacije u oblasti poštovanja ljudskih prava u Bjelorusiji, što nije u skladu sa suštinskim međunarodnim obavezama koje je usvojio Minsk.

Mjera zabrane putovanja i zamrzavanja imovine stupiće na snagu 22. marta, kada će imena 19 bjeloruskih zvaničnika biti objavljena u Službenom glasniku EU.
XS
SM
MD
LG