Dostupni linkovi

EU uvela nove sankcije Gadafiju


Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da režimu libijskog lidera Moamera Gadafija uvedu nove ekonomske sankcije na čijoj će meti biti kako pojedinci tako i privredni subjekti.

Po riječima neimenovanih diplomatskih izvora, očekuje se da će nove restriktivne mjere početi da se primjenjuju tokom ove sedmice na 11 Gadafijevih saradnika i devet privrednih subjekata, javio je AFP.

Isti izvori su kazali, da je riječ o "investicionim kompanijama, fondacijama, bankama i državnim grupama" i istakli da će se o sljedećem, četvrtom krugu restriktivnih mjera koje bi EU uvela Gadafijevom režimu razgovarati sljedeće sedmice u Briselu.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton izjavila je ranije pred početak sastanka u Briselu da je trenutno najvažnije učiniti sve da se podrži narod Libije i da je glavni cilj sastanka da se razmotri kako EU može podržati rezoluciju 1973 Savjeta bezbjednosti i UN-a o Libiji i uspostavi komplementarnost s NATO-om.

Prvi krug sankcija EU, uvedenih 28. februara, obuhvatio je zabranu izvoza oružja, municije i sličnog materijala u Libiju, kao i zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 26 osoba koje se smatraju odgovornim za nasilno gušenje antivladinih demonstracija u ovoj zemlji.
XS
SM
MD
LG