Dostupni linkovi

Erdogan: Ne razumijemo Francusku


Turski zvaničnici su saopštili da ne mogu da razumiju "istaknutu ulogu" Frnacuske u međunarodnoj vojnoj intervenciji u Libiji, što, prema prvim ocjenama, nagovještava nove pukotine u okviru NATO saveznika.

"Za Tursku je nemoguće da razumije tako istaknutu ulogu Francuske u sprovođenju odluka Ujedinjenih nacija", izjavio je ministar odbrane Turske Vedždi Gonul.

Ova izjava Ankare, koja je inače rezervisana prema vojnoj interevenciji u Libiji, mogla bi, prema prvim procjenama, da izazove nove pukotine unutar Alijanse, navele su agenije.

Premijer Redžep Tajip Erdoan je danas izjavio da je u ovom trenutku njegova "najveća želja" da se operacije protiv Libije "okončaju što je moguće prije" i da narod te zemlje odredi svoju budućnost.

"Ukoliko NATO ide u (vojne) operacije, mi ćemo postaviti određene uslove", izjavio je Erdoan u Meki, tokom posete Saudijskoj Arabiji.

On je naglasio da se intervencija ne može završiti okupacijom te afričke zemlje koja ima naftu i gas jer "Libija pripada Libijcima", prenose agencije.

NATO je jednoglasno doneo odluku o zabrani letova nad Libijom, ali mnoge zemlje su zasad uzdržane da direktno uzmu učešće u vojnim oprecijama u Libiji.

Vojne operacije protiv Gadafijevog režima predvode Francuska, Britanija, Kanada i SAD.

Njemačka je od početka imala rezervisan stav prema tom potezu, dok u Arapskoj ligi, koja je prihvatila uvođenje zone zabranjenih letova, već stavljaju pod znak pitanja teško bombardovanja položaja u Libiji.

Premijer Erdoan je apelovao na libijskog lidera Moamera Gadafija da imenuje predsednika zemlje koji bi uživao podršku naroda, kako bi izvukao zemlju iz sadašnje ćorsokaka.

Premijer Erdoan će danas, kako se saznaje u Ankari, održati sastanak sa nadležnim ministrima i vojnim komandantima na kome će se ocijeniti najnoviji razvoj u Libiji i oko nje.

U Ankari se tvrdi da bi danas trebalo da se održi i sastanak NATO-a, na kome će ambasadori 28 zemlja razgovarati o doslednom sprovođenju embarga na libijski uvoz oružja.
XS
SM
MD
LG