Dostupni linkovi

Musa:Arapska liga poštuje rezoluciju UN-a o Libiji


Čelnik Arapske lige Amr Musa rekao je u ponedjeljak da poštuje rezoluciju UN-a kojom se odobrava vojna akcija u Libiji, ali je dodao da su zapadni napadi odstupili od cilja - uspostave zone zabrane leta.

"Stajalište Arapske lige glede Libije bilo je odlučno od prvog trenutka kad smo zamrznuli članstvo Libije ... a potom smo zatražili da UN nametne zonu zabrane letenja", rekao je Musa na konferenciji za medije u Kairu nakon razgovora s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-Monom, prenosi Rojters.

"Poštujemo rezoluciju UN-a i s njom nema sukoba", rekao je Musa, dodajući da je "ono što se dogodilo u Libiji različito od postizanja zone zabrane leta i mi želimo zaštitu civila". Musa je istakao da su od početka tražili zonu zabrane leta radi zaštite libijskih civila.

Musa je takođe rekao da traju savjetovanja o održavanju hitnog sastanka panarapske organizacije koja zasjeda u Kairu o stanju u arapskom svijetu, a posebice Libiji, prenosi AFP.

Generlni sekretar UN-a rekao je da međunarodna zajednica mora biti jednoglasna o Libiji nakon kritika koje je panarapske organizacije uputila međunarodnoj koalicije zbog udara na tu zemlju. "Važno je da međunarodna zajednica jednoglasno nastupi", rekao je Ban.

Ban, koji je posjetio sjedište Arapske lige u Kairu, dodao da su jake i odlučne mjere omogućene jer je Arapska liga 12. marta podržala uspostavu zone zabrane leta nad Libijom.
XS
SM
MD
LG