Dostupni linkovi

Pariz:Cilj nije uklanjanje Gadafija


Francusko ministarstvo odbrane istaklo je danas da je cilj međunarodne koalicije u Libiji primjena Rezolucije 1973 UN u kojoj se ni izdaleka ne pominje uklanjanje
pukovnika Moamera Gadafija.

"Cilj koalicije jeste sprovođenje rezolucije, odnosno zaštita stanovnika", rekao je radiju Evropa 1 portparol francuskog ministarstva Loran Teser.

Na pitanje: "Da li znate gdje je Gadafi, da li ćete pucati u njega?", Teser je odgovorio: "Ne, odgovor je ne", rezolucija UN ni izdaleka ne predviđa tu pretpostavku.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe u subotu je izjavio da je cilj međunarodne intervencije u Libiji da se "pomogne libijskom narodu da se oslobodi" Gadafija iako to nije eksplicitno predviđeno Rezolucijom 1973 UN.

Prema riječima Tesera, vazdušna operacija u Libiji nije ušla u novu fazu u smislu promjene cilja.

"Kada smo djelovali, pre 48 sati, direktno smo intervenisali u vazduhu iznad Bengazija. U ovom trenutku, postepeno su raspoređena druga sredstava koja počinju da uništavaju komandne centre, protivvazdušnu odbranu. Sve to je jedna ista akcija", rekao je on.

Teser je ponovio da bezbjednost stanovništva ostaje prioritet ove operacije međunarodne koalicije predvođene SAD, Francuskom i Velikom Britanijom.

Gadafijev kompleks pogođen je tokom bombardovanja sa dva projektila .
XS
SM
MD
LG