Dostupni linkovi

Platini upozorava Srbiju i Hrvatsku zbog huligana


Predsjednik UEFA Mišel Platini, koji će u utorak biti ponovo izabran na tu funkciju, rekao je da želi drugi mandat zbog želje da "zaštiti fudbal" u šta spada i borba protiv huligana u Srbiji i Hrvatskoj.

"Nad Srbijom i Hrvatskom visi Damoklov mač. Dali smo im godinu da pokažu da rade nešto po pitanju bezbjednosti, u suprotnom će biti izbačeni iz međunarodnih takmičenja. Više ne možemo da dozvolimo da na 200 od 900 mečeva bude ozbiljnih incidenata. Ubistvo mladog Tatona je kap koja je prelila čašu. Bilo je dosta! Ili ćeš preuzeti odgovornost, ili ćeš ostati kod kuće", poručio je Platini, piše Blic.

Kako je najavio plan je da kod kuće ostavi i one koji ne poštuju finansijski fer plej. U slučaju da se klubovi ogluše o pravila UEFA i budu "u crvenom" od sezone 2014/15 će biti izbacivani iz Lige šampiona.

"Biće mi zadovoljstvo da kaznim najveće evropske klubove ako ne poštuju pravila. Nemojte da brinete. Ova pravila su za sve nas, za cio fudbalski svijet, a klubovi su imali četiri godine da se pripreme. Finansijski fer plej nije samo to, već ćemo imati i pristup klupskim knjigama i vidjećemo svaki transfer koji nije isplaćen. Naravno, biće i drugih sankcija pred isključenje, kao što je zabrana transfera. Tako nešto je neophodno, jer je u 2009. godini fudbal bio u finansijskoj katastrofi, deficit klubova je bio 1,2 milijarde eura", rekao je Platini.

On je priznao da je UEFA možda napravila grešku kada je dodijelila suorganizaciju predstojećeg Evropskog prvenstva Ukrajini.

"Neću biti zabrinut do početka takmičenja, već sve do finala. Ali šta da se radi. Dali smo im organizaciju, možda je to bila greška, ali je već napravljena. Ovo je veliki izazov, jer Ukrajina nije Njemačka. Ali mislim da će sve biti dobro i da ćemo se dobro zabaviti", rekao je Platini.
XS
SM
MD
LG