Dostupni linkovi

Bahrein: Opozicija poziva UN i SAD


Bahreinska opozicija pozvala Ujedinjene nacije i SAD da se uključe u rješavanje krize, nastale zbog pojačanog nasilja režima prema šiitskim demonstrantima.

Uprkos odgovoru vlasti, opozicioni lideri najavili su da će nastaviti sa mirnim otporom prema, kako smatraju, političkoj opresiji i ekonomskoj nejednakosti.

Osamnaestoro nekadašnjih poslanika opozicije, koji su prošlog mjeseca podnijeli ostavku zbog nasilnog odgovora režima na pobunu naroda, izrazilo je protest ispred kancelarije Ujedinjenih nacija u Manami, prenio je AP.

U petominutnom protestu, bivši poslanici su danas zatražili od Ujedinjenih nacija da se zaustavi nasilje prema demonstrantima i pozvali Svjetsku organizaciju da posreduje u razgovorima između opozicije i režima.

Oni su, takođe, pozvali SAD da izvrše pritisak na zalivske snage da napuste zemlju.

"Oni bi trebalo da se vrate kući. Nema potrebe da budu ovde, jer je ovo politički, a ne vojni problem", kazao je Džasim Husein, bivši poslanik iz redova najveće siitske političke organizacije Al Vefak.

Podsjetimo, bahreinski kralj pre nekoliko dana je uveo vanredno stanje u zemlji, a u međuvremenu su u tu ostrvsku državu, na poziv režima, ušle vojne snage zalivskih zemalja, predvođene Saudijskom Arabijom.

One bi, kako je najavila vlast, trebalo da ostanu u Bahreinu sve dok ne bude uspostavljena bezbjednost.

SAD su ranije osudile nasilje u Bahreinu i pozvale na dijalog između dve strane.
XS
SM
MD
LG