Dostupni linkovi

Jemen: Predsjednik raspustio vladu


Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh raspustio vladu, poslije višenedjeljnih protesta demonstranata koji traže njegovu ostavku.

"Predsjednik Republike raspustio je vladu", javili su državni mediji i izvijestili da su u toku napori za formiranje novog kabineta. Drugi detalji nisu saopšteni

Lider opozicione koalicije Jasin Noman osporio je raspuštanje vlade kao pokušaj da se "oslabe posljedice sa kojima se režim suočava posle ostavki brojnih ministara i ambasadora".

Krvoproliće koje se u petak dogodilo u Jemenu, kada su ubijena 52 demonstranta, prisililo je Saleha, ključnog saveznika Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv Al Kaide, da proglasi vanredno stanje na 30 dana i ograniči slobodu kretanja i okupljanja. Data su i veća ovlašćenja policiji da vrši pretrese i hapšenja.

Ambasador Jemena u Ujedinjenim nacijama Abdulah Alsaidi takođe je podnio ostavku, preneo je Rojters, kao i nešto ranije, zbog neumjerene uptrebe sile protiv demonstranata, ministarka za ljudska prava, pošto su to prethodno učinili i podsekretar u tom ministarstvu, ministar za turizam i ministar za vjerska pitanja.

Ostavku je podnio i direktor državne novinske agencije Saba, najavljujući da će se pridružiti demonstrantima, a isto je učinio i ambasador Jemena u Libanu.

U prijestonici Jemena Sani danas su, na malom groblju pored vojnog kampa, sahranjeni neki od 52 ljudi, koje su snajperisti ubili u petak poslije molitve.
XS
SM
MD
LG