Dostupni linkovi

Makedonija: Sastanak lidera bez dogovora


Sastanak stranačkih lidera vladajuæeg i opozicionog bloka o vraćanju opozicije u makedonsko Sobranje i raspisivanju vanrednih izbora, koji je održan sinoć na inicijativu predsjednika Makedonije Ðorđe Ivanova, završen je bez dogovora, ali je, ipak, postignut izvestan napredak, javio je dopisnik Srne.

Sastanku su prisustvovali lideri vladajuæih partija VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i Ali Ahmeti iz Demokratske unije za integraciju (DUI), najveće političke formacije makedonskih Albanaca, kao i Branko Crvenkovski predsjednik opozicionog Socijadlemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i lider Nove demokratije Imer Selmani.

"Prihvatili smo uslovno dva zahtjeva, što znaèi da ako SDSM bojkotuje izbore nećemo da ih prihvatimo, jer imamo ozbiljne argumente protiv. Prihvatili smo zahtjev da biračke odbore čini pet članova, od kojih četiri stranačka, i da dobiju 30 dana rok za kontrolu prečišćenog izbornog spiska", izjavio je Gruevski, koji je i premijer Makedonije.

On je dodao i da je prihvaćen zahtjev Nove demokratije za redifinisanje granica šeste izborne jedinice zbog većeg broja glasača od zakonski dozvoljenog.
XS
SM
MD
LG