Dostupni linkovi

Ministar odbrane SAD u posjeti Rusiji


Ministar odbrane SAD Robert Gejts stigao je danas u Rusiju, gdje će sa zvaničnicima razgovarati o unapređenju bilateralne vojne saradnje ali i o protivraketnom štitu u Evropi zbog kojeg je Moskva zabrinuta.

Gejts bi na ljeto trebalo da ode u penziju, pa se očekuje da će mu posjeta Rusiji biti posljednja u funkciji šefa Pentagona.

Prema Gejtsovim riječima, rusko-američka saradnja je posljednjih godina dramatično uznapredovala, što je podcrtano podrškom Moskve sankcijama Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje i Irana, kao i saradnjom sa SAD u vezi sa vojnim akcijama u Avganistanu.

Rusija je takođe bila uzdržana kada se u Savjetu bezbjednosti UN glasalo o vojnoj intervenciji u Libiji, što je Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama omogućilo da krenu u akciju protiv vlasti Moamera el Gadafija.

Moskva je prije dva dana izrazila zabrinutost zbog korištenja prekomjerne sile zapadnih saveznika u Libijskoj operaciji i ova posjeta američkog ministra odbrane je prilika da Amerikanci objasne svoje namjere i vojne planove.
XS
SM
MD
LG