Dostupni linkovi

Josipović i Kosor zabrinuti zbog situacije u BiH


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor izrazili su u nedelju zabrinutost zbog trenutne situacije u BiH i pozvali sve političke činioce na odgovorno ponašanje.

To je saopšteno iz kabineta predsednika i premijerke nakon što su u Zagrebu razgovarali s predsednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem i HDZ 1990. Božom Ljubićem o aktuelnoj situaciji u BiH.

"U uspostavljanje dobrih međusobnih odnosa sva tri naroda uloženo je puno vremena i dobre volje svih strana i bilo bi zaista tragično da se oni ponovo naruše. Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, posebno vodeći računa o stabilnosti BiH i celog regiona, Hrvatska očekuje da se sve strane ponašaju u skladu sa slovom i duhom Dejtona, poštujući ustav i zakone", piše u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da Hrvatska još jednom poziva sve političke činioce u BiH, sva nadležna tela, visokog predstavnika i Veće za implementaciju mira da u celosti osiguraju institucionalnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, kao i da poštuju njihovu političku većinsku volju izraženu u demokratskom procesu izbora.
XS
SM
MD
LG