Dostupni linkovi

Stranke iz RS zabrinute zbog političke situacije u Federaciji BiH


Nakon sastanka predstavnika parlamentarnih političkih partija iz RS koji je danas organizovao predsjednik RS Milorad Dodik, učesnici sastanka su izrazili zabrinutost zbog političke situacije u Federaciji BiH.

Zajednički je konstatovano da je ovo primarno kriza u FBiH , a ne u Bosni i Hercegovini, i kriza Vašingtonskog, a ne Dejtonskog sporazuma.

„Predstavnici RS ne žele da se bave i ne mogu da uređuju odnose u FBiH, ali imaju odgovornost prema svim konstitutivnim narodima u BIH.

Učesnici sastanka zabrinuti su zbog izostanka sertifkata i dodjel mandata u Parlamentu FBiH, od strane Centralne izborne komisije BiH“, navodi se u saopštenju nakon ovog sastanka.

Političari iz RS pozvali su institucije FBiH, nadležn za utvrđivanje legitimiteta izabranih organa FBiH, da pokrenute postupke za ocjenu ustavnosti i zakonitosti što prije završe, da bi se moglo pristupiti konstituisanju zajedničkih organa BiH.

Učesnici sastanka zatražili su jedinstven nastup predstavnika RS na nivou BiH i ne podržavaju zakazivanje sjednice državnog parlamenta bez prethodnog osiguranja skupštinske većine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici SNSD-a, SDS-a, Partije demokratskog progresa, Demokratskog narodnog saveza, Socijalističke partije, Demokratske partije , Partije ujedinjenih penzionera RS, Narodnog demokratskog saveza, Srpske radikalne stranke ali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.
XS
SM
MD
LG