Dostupni linkovi

EULEX: Od devet uhapšenih sedam u pritvoru


Od devet osoba uhapšenih u istrazi koja se tiče ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, za pet je određen pritvor od 30 dana, za dvije kućni pritvor, dok je jednom licu naloženo da se javlja policiji tri puta nedjeljno, saopšteno je iz Euleksa. U saopštenju se navodi da je deveta osoba privedena u Švajcarskoj.

Nalog za hapšenje izdao je Euleksov pretpretresni sudija Okružnog suda u Prištini, a istraga je pod nadzorom tužioca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

Mediji su prenijeli da su među uhapšenima Refki Mazreku, poznatiji kao "Van Dam", Naser Krasnići, Behljulj Ljimaj, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja, Besim Šurdaj i Osman Hodža.

Osim njih priveden je bio i Fatmir Ljimaj, nekadašnji komandant takozvane 121. brigade OVK, koji se u srijedu uveče predao policajcima Euleksa u svojoj kući u naselju Čaglavica kod Prištine. Euleks je, poslije dvosatnog ispitivanja, oslobodio Ljimaja, a pravosudni postupak će, kako su prenijeli prištinski mediji, biti nastavljen narednih dana.

Ova lica se terete za ubistva, mučenje i kršenje tjelesnog integriteta i zdravlja albanskih i srpskih civila sa Kosova i ratnih zarobljenika u oblasti sela Klečka 1999. godine.

Pored hapšenja koje se u regionu Prizrena dogodilo u srijedu, 16. marta, izvršeno je i nekoliko pretresa.
XS
SM
MD
LG