Dostupni linkovi

Dodik sazvao na sastanak političke lidere iz RS-a


Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik sazvao je za danas sastanak na koji su pozvani predsjednici parlamentaranih stranaka iz RS, što se dovodi u vezu sa zauzimanjem stava RS-a nakon formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Dodik je izjavio ranije da formirana vlast u FBiH nema ni legalitet ni legitimitet, niti je za to dobila potvrdu CIK-a BiH i da će sa predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka razgovarati o tome kako će se RS odnositi prema ovom pitanju.

"Mislim da mi moramo otići na parlament i tamo donijeti određenu našu rezoluciju, deklaraciju, reći da ne prihvatamo ignorisanje osnovnih Dejtonskih principa, jer je to suština koja se tiče i nas, te da na taj način pošaljemo našu jasnu poruku", rekao je Dodik za beogradske medije.

Dodik je ocijenio da je formiranje vlasti u FBiH bez dva HDZ-a arogantno, prepotentno i iznuđeno.

"Nama je osnovni problem šta ćemo sa indirektnim porezima, 'Elektroprenosom', sa nekim drugim zajedničkim poslovima koje imamo sa Vladom FBiH, da li ćemo sarađivati ili nećemo. Ako sarađujemo priznajemo legitimitet, a mi to ne priznajemo, što znači da ne možemo da sarađujemo, tako da je to veoma kompleksna situacija", rekao je Dodik.
XS
SM
MD
LG