Dostupni linkovi

U Egiptu počeo referendum o reviziji Ustava


U Egiptu su u subotu u 8.00 sati po mjesnom vremenu otvorena birališta za referendum o reviziji ustava, prvoga izjašnjavanja nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka 11. februara.

Oko 45 milijuna Egipćana pozvano je glasovati o ustavnim promjenama.

Pristalice predložene revizije žele brzu tranziciju uz ograničene ustavne promjene, dok protivnici traže potpuno novi ustav, za što je potrebno više vremena.

Protivnici hitnih ustavnih promjena pozivaju na odbacivanje reforme naslijeđene iz Mubarakova doba, za koju procjenjuju da ne bi jamčila pravu demokratiju.

S druge strane, moćan pokret Muslimanske braće poziva birače da glasaju za predloženu reviziju koju smatraju nužnom za brzu stabilizaciju zemlje.

Glavne izmjene odnose se na skraćivanje predsjedničkog mandata sa šest na četiri godine, s najviše dva uzastopna mandata, dok je njihov broj dosad bio neograničen, pa je Mubarak vladao 30 godina. Usto su ublaženi i kriteriji za podnošenje kandidature kako bi se mogli natjecati i neovisni kandidati.

Amandmane je pripremila komisija pravnika koje je imenovala vojska, koja upravlja zemljom nakon Mubarakove ostavke. Vojska je obećala povratak demokratski izbarane civilne vlasti.
XS
SM
MD
LG