Dostupni linkovi

Azra Bašić boriće se protiv izručenja iz SAD-a


Riječanka Azra Bašić, uhapšena u utorak u SAD-u pod optužbom za ratne zločine u Bosni i Hercegovini 1992. i zatovrena bez prava na kauciju, boriće se protiv izručenja BiH, izjavio je u petak njen advokat po službenoj dužnosti Patrick Nash.

Bašić (51) je osumnjičena da je kao pripadnica 108. riječke brigade HV-a u proljeće 1992. na području Dervente počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uhapsili su je agenti FBI-a u Stantonu, u američkoj državi Kentucky, gdje je živjela od 2006., radeći u tvornici Nestle i brinući za starije osobe. Stanovnici Stantona poznavali su je kao "Issabellu", a na pitanja što ju je dovelo u taj kraj, neodređeno je spominjala da je "prošla rat".

Savezni tužitelj James Arehart optužio ju je za zločine u tri zatočenička logora kod srpskog sela Čardak, kraj Dervente. Terete je za ubistvo jednog srpskog zarobljenika i mučenje drugih koje je tjerala da piju krvi i benzin, izvijestili su američki mediji.

U četvrtak joj je sudija Robert Wier u Lexingtonu, Kentucky, odredio pritvor bez prava na kauciju do 1. aprila, kada će se održati statusno saslušanje, te joj dodijelio advokata po službenoj dužnosti. Datum ročišta o izručenju bit će određen naknadno.
XS
SM
MD
LG