Dostupni linkovi

Šešelja će saslušati zbog atentata na Đinđića


Kada se optuženi za ratne zločine pred haškim Tribunalom ,Vojislav Šešelj vrati iz Haga, biće saslušan u procesu za političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića, saznaje B92.

Kako B92 saznaje, ukoliko se obistine najave i Vojislav Šešelj se vrati iz Haga, biće saslušan saslušan u vezi sa političkom pozadinom ubistva premijera Srbije .

Šešelj je u Hag dobrovoljno otišao dvije nedjelje prije tog ubistva. On je u pritvoru Haškog tribunala već 8 godina.

U februaru 2003. najavio je krvavo proljeće u Srbiji i posle atentata kod hale "Limes" odmah otišao u Hag.

Šešelj je 2003. bio osumnjičen za saradnju sa "zemunskim klanom" u okviru istrage za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije. U pritvoru Tribunala u Hagu saslušan je u avgustu 2003. godine.

"Ja sam bio u toku, znao sam da se sprema vrlo krvav obračun, nisam znao da će biti ubijen Đinđić, ali sam znao da će krv pasti do koljena", rekao je tada Vojislav Šešelj.

Za Šešelja je važilo da je dobro informisan, sam je svoj izvor nazvao "Laufer".

Tek 2006, tokom svjedočenja pred Specijalnim sudom u Beogradu, svedok saradnik Dejan Milenković otkrio je da je "Laufer", u stvari, bio vođa "zemunaca" Dušan Spasojević.Radikali su to tada demantovali.

U zahtjevu za sprovođenje istrage protiv Šešelja stajalo je da se više puta sastajao sa Spasojevićem i Ulemekom i u svojoj kući i u Šilerovoj, te da su oni finansirali njegovu stranku i da je nekoliko puta od njih tražio da ubiju Đinđića, te da je to ponovio pred odlazak u Hag.

Inače, postupak protiv Šešelja te 2003, u vezi sa ubistvom premijera, nije mogao otići dalje od istrage, jer ga je štitio zakon o saradnji sa Hagom koji predviđa da se postupak pred domaćim sudom mora prekinuti do okončanja postupka pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.
XS
SM
MD
LG