Dostupni linkovi

NATO ubzave planove za eventulnu vojnu intervenciju


NATO je odlučio ubrzati vojno planiranje radi eventualnog sudjelovanja u međunarodnoj intervenciji u Libiji o kojoj još nije odlučeno, izjavio je u petak jedan od zvaničnika organizacije.

"Ambasadori" 28 zemalja saveznica "su se dogovorili da ubrzaju vojno planiranje" u vezi s Libijom, izjavio je jedan zvaničnik NATO-a koji je želio ostati anoniman.

On je kazao da će se članice NATO-a "sastati narednih dana da pokušaju završiti planiranje u što kraćem roku kako bi se mogla organizovati humanitarna pomoć, pružiti podrška embargu na oružje i zoni zabrane letenja".

"Pitanje konkretne akcije još nije na stolu", precizirao je on.

Na sjednici u petak "ambasadori nisu razgovarali o mogućnosti djelovanja NATO-a", izjavio je neimenovani zvaničnik, naglasivši da to neće spriječiti zemlje članice alijanse "da djeluju na nacionalnoj osnovi, kao što određuje rezolucija UN-a".

U svakom slučaju, "NATO neće preuzeti zapovijedanje operacijama i samo će zadržati svoje mjesto "u kontekstu međunarodnih napora", kazao je on.

"NATO upravo završava planiranje da bude spreman djelovati na odgovarajući način kako bi podržao rezoluciju 1973 Savjeta bezbjednosti UN-a, kao dio međunarodnih napora", naveo je u saopštenju generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmusen.
XS
SM
MD
LG