Dostupni linkovi

Hiljade iranaca na ulicama Teherana


Više hiljada Iranaca izašlo je na ulice Teherana u znak podrške nemirima u Bahreinu, Libiji i Jemenu, javila je danas iranska državna televizijska stanica.

Okupljeni uzvikuju slogane podrške većinskim šiitima u Bahreinu koji su se suprostavili 200-godišnjoj vladavini sunitskog režima.

Demonstranti su između ostalog uzvikivali "Saudijci čine zločine i SAD ih podržavaju" te "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu".

Takođe, čuli su se i slogani podrške pobuni u Libiji i protestima u Jemenu.

Teheran je juče povukao svog ambasadora iz Maname "u znak protesta zbog masovnog ubistva naroda Bahreina".

Iran je, takođe, kritikovao i slanje vojnika iz zemalja iz regiona. Zbog nemira, u Bahrein su ušli vojnici iz susjednih zemalja u kojima su, takođe, na vlasti suniti - Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je izazvalo strahovanje da bi nemiri mogli da idu na ruku šiitskom Iranu.

Više od 60 odsto stanovnika Bahreina čine šiiti i oni žele da imaju isti tretman kao i suniti.

Već duže od mjesec dana demonstranti iz šiitske većine zahtijevaju od sunitskih vlasti Bahreina da sprovedu ustavne reforme i omoguće veću slobodu.

Kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa 15. marta u zemlji je na tri mjeseca uveo vanredno stanje, čime je "ovlastio komandanta oružanih snaga da preduzme sve neophodne mjere za zaštitu zemlje i građana".
XS
SM
MD
LG